Miehemme maailmalla

15.12.2010

Vesa kuvassa etualalla mustassa pelipaidassa.
Vesa kuvassa etualalla mustassa pelipaidassa.

LaPan edustusjoukkuetta jo pitkään edustanut Vesa Mussalo pakkasi laukkunsa ja suuntasi Saksan pääsarjaan kaudeksi 2010-2011.

Vesa Mussalo (26) ei tarvinnut paljoa miettimisaikaa, kun tyttöystävä ehdotti viime keväänä  muuttoa Berliiniin. Mediassa oli jo jonkun aikaa hehkutettu Berliinin boheemia ja kansainvälistä tunnelmaa, ja tähän ylistykseen yhtyivät myös  kaupungissa vierailleet kaverit. Yleisen Berliini-huuman lisäksi muuttopäätöstä helpotti tieto, että salibandyn pelaaminen saisi jatkoa myös ulkomailla oleskelun aikana. Mussalo oli ottanut yhteyttä Saksan salibandyliittoon, josta hän sai Berliiinin ainoan bundesliigajoukkueen yhteystiedot. Nyt hän pelaa BAT Berlinin riveissä ja on tyytyväinen ratkaisuunsa.

 

Joukkueharjoituksia on kolme kertaa viikossa ja saman verran omatoimista treeniä päälle. Viikonloppuisin BAT Berlin pelaa liiga- tai cup-pelejä ympäri Saksaa. Rahallista korvausta Mussalo ei saa, mutta ilmaiset pelivarusteet- ja matkat kuuluvat sopimukseen. Muutto Saksaan merkitsi Mussalolle mahdollisuutta panostaa lajiin aikaisempaa enemmän. Suomessa yliopisto-opinnot ja ”muut velvollisuudet“ nakersivat salibandylle pyhitettyä aikaa, ja Mussalo tyytyikin pelaamaan astetta alemmalla tasolla, Lauttasaaren Pallossa.

 

”Joukkuevalintani perustui Suomessa lähinnä kaveruussuhteisiin. Treeneihin oli mukava mennä, ja pelaamisesta jäi aikaa muullekin elämälle“ Mussalo kertoo berliiniläisessä kahvilassa siemaisten samalla espressoansa.

 

Kun Mussalo saapui Berliiniin syyskuun alussa, uudet joukkuekaverit toivottivat hänet tervetulleeksi, ja pelaajavalmentaja Marek Brincil tarjosi paljon myös käytännön apua.  Hyvä vastaanotto  sai Mussalon tuntemaan olonsa makkaramaassa heti kotoisaksi. Integroitumista joukkueeseen vauhditti myös kaksi päivää saapumisen jälkeen alkanut pre-season-turnaus, joka oli samalla uuden tulokkaan tryout“. Joukkue matkasi viikonlopuksi Leipzigiin, missä suomipoika pääsi näyttämään muille taitonsa. 

 

”Ensimmäiset pelini BAT Berlinin mustavalkoisessa paidassa eivät olleet erityisen hyviä, mutta riittivät nähtävästi pelipaikan lunastamiseen”,  hän sanoo pilke silmäkulmassa. 

 

Kun Mussaloa pyytää vertaamaan suomalaista ja saksalaista salibandya, tietää hän välittömästi, mitä sanoa. Saksalainen pelityyli on hänen mielestään  paljon suoraviivaisempaa ja fyysisempää.

 

”Taktisesti joukkueet ovat paljon Suomea  jäljessä ja tämä puutos korvataan vauhdilla.  Vauhdista seuraa sitten enemmän kontakteja”, Mussalo summaa. 

 

Myös tuomaripeli on Mussalon mielestä ailahtelevaisempaa, ja tuomareiden linjan ennustaminen on välillä hankalaa. Joukkueiden tasoerotkin ovat suurempia kuin Suomessa.  Mussalo arvioi, että Saksan bundesliiga vastaisi tasoltaan kotimaan kakkosdivisionaa. Siitä huolimatta, että Saksa on lajikehityksessä Suomea jäljessä, nauttii Mussalo  pelaamisesta urheilufanien luvatussa maassa.

 

”Täällä jokainen peli on tapahtuma. BAT Berlin menee hallille aina pari tuntia ennen peliä ja aloittaa valmistautumisen otteluun. Katsojia on vähimmillään 50 ja parhaimmillaan yli 500. Yleisömäärät saattavat olla siis ajoittain suurempia kuin Salibandyliigan otteluissa - LaPan peleistä nyt puhumattakaan“, Mussalo virnistää.

 

Mussalo ei ole ainoa Berliinissä pelaava suomalainen vaan samasta joukkueesta löytyy kaksi muutakin sinivalkoista. Suomalaisten ja saksalaisten lisäksi BAT Berlinissä pelaa kolme tsekkiä ja yksi ruotsalainen. Mussalon mukaan suomalaisten on helppo sopeutua saksalaiseen mentalitettiin ja treenityyliin. Sääntöjen noudattaminen ja täsmällisyys on tärkeää, ja niiden rikkomisesta rapsahtaa pelaajasopimuksen mukaisesti sakkoa. Mussalo myöntää punastuen, että hän taitaa olla joukkuelle velkaa jo usemman kympin myöhästelyiden takia.

 

Kahvilassa tarinoidessaan Mussalon ajatukset karkaavat vähän väliä edessä olevaan viikonloppuun. BAT Berlin matkaa silloin pikkubussillaan Hampuriin, missä se kohtaa sarjavitosen, EVT Hampurin. Odotukset ovat viikonlopun suhteen korkealla, sillä berliiniläiset pitävät tällä hetkellä sarjakakkosen paikkaa.  Nykyinen sijoitus merkitsee suurta petrausta edellisvuoden pudotuspeleistä ulosjäämiseen, ja joukkueen silmissä kiintääkin nyt vain ja ainoastaan mestaruus. Suurin este voittopokaalin ja BAT Berlinin välillä on Saksan bundesliigaa vuosia dominoinut  Weissenfels. Liigavoitto ei kuitenkaan ole utopiaa, koska BAT Berlin kaatoi weissenfelsiläiset alkusyksystä luvuin 7-4. Nähtäväksi jää, mitkä numerot  räpsähtävät tulostaululle kauden viimeisissä peleissä.

 

Mussalo iloitsee joukkueensa tähänastisesta menestyksestä, sekä omasta panoksestaan: hänen kautensa on sujunut ilman loukkaantumisia ja hallussa on joukkueen sisäisen pistepörssin kärkisija. Kun Mussalo alkaa pakata tavaroitaan haastattelun lopun merkiksi, on pakko esittää vielä yksi käytännön kysymys: Miten on suomipojan saksan kielen laita?

 

Saksan kielentaitoni on…riittävä, Mussalo toteaa ja todistaa sen heti perään: ”Kniet nieder wenn die Hauptstadt kommt - BERLIN! BERLIN! BERLIN!“

 

-Mirkka Jäntti